De leter etter det beste produktet
Når du ser Spesialitet-merket på en mat- eller drikkevare, kan du være trygg på at det er noe helt spesielt. Produktene er testet og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse – og kun de aller beste slipper gjennom nåløyet.
– Som fagjury vurderer vi produktene grundig – på smak, råvarer, håndverk og særpreg. Bare de som skiller seg ut skal bære Spesialitet-merket, sier Inge Johnsen, leder for fagjuryen.
Strenge krav – ekte anerkjennelser
Fire ganger i året møtes ti fagjurymedlemmer for å smake, lukte og vurdere norsk og lokalprodusert mat og drikke. Juryen vurderer produktene opp mot andre i samme kategori, og hvert medlem gir poeng på smak, lukt, utseende, råvarer, oppskrift og pakningskommunikasjon.
– For produsentene er dette en anerkjennelse av ekte kvalitet og godt håndverk. Når forbrukeren velger Spesialitet-merket, er man trygg på at man støtter lokal utvikling og opplever en unik smak, sier Johnsen.
Uhildet og uavhengig
Fagjuryen har ingen kommersiell interesse i hvilke produkter som godkjennes. Juryen er bredt sammensatt med høy matfaglig og matkulturell kompetanse, og vurderer de produktene som produsentene søker på. Et godkjent produkt får bære Spesialitet-merket i tre år før det må vurderes på nytt.
– Vi i juryen er stolte over å være en garantist for det ypperste innen norsk lokalmat og at vi kan bidra til å utvikle nivået videre, sier Johnsen.
Spesialitet-merket gjør det enkelt for deg å finne de unike smaksopplevelsene – og belønner samtidig produsenter som setter kvalitet, håndverk og lokalmat i høysetet.

Hvem sitter i fagjuryen?
Inge Johnsen – juryformann fra 2025: Inge er utdannet kokk og konditor med fagbrev. Tidligere Norges Bondelagskokk (2009) og Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris-vinner (2017). Driver kulinarisk virksomhet med fokus på norske råvarer.
Gunnar Jensen: Jensen er kjøkkensjef for Mathallen i Tromsø. Han er en engasjert kokk som ivrer for å ta i bruk og løfte fram norske – og særlig nordnorske! – råvarer. I 2017 ble han kåret til Årets Kjøkkensjef av Norges Kokkemesteres Landsforening. I 2015 fikk han Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.
Ole Martin Alfsen: Etter flere år som kokkekommentator i «4-stjerners middag» på TV Norge er Ole Martin Alfsen et kjent fjes for mange. Den engasjerte kokken og vinkelneren har jobbet ved flere kjente norske restauranter, han har også gitt ut kokebøker, samt vært fast mat- og vinspaltist i Dagsavisen.
Maj-Britt Aagaard: Tidligere dommer i Masterchef Norge og vinner av Masterchef Spesial. Kokebokforfatter og matblogger på Spiselandslaget.
Hallgerd Tronsmoen: Norges første kvinnelige pølsemaker. Er nå lærer i restaurant- og matfag ved Lillehammer videregående skole. Har tidligere jobbet hos Mattilsynet.
Sebastian Engh: Kokk på Curtisen i Halden. Er en fanebærer for lokalmat og formidler fra Østfold. Har tidligere jobbet som kokk ved den norske ambassaden i Stockholm.
Wenche Andersen: Hele Norges TV-kokk og har jobbet er årrekke i God Morgen Norge i TV2. Hun har også jobbet som kostholdsøkonom og matskribent.
Aslaug Rustad: Daglig leder OI Trøndersk, er matentusiast og vært en motor for lokalmatutvikling og samhandling i Trøndelag.
Kristoffer Westvik Lofnes: Utdannet kokk fra Måløy med lang og bra CV – med bl.a. kokk for Det Norske Kokkelandslaget, kjøkkensjef for Kulinarisk Akademi og kokk på Restaurant Etoile i Stockholm.
Trond Moi: Kokk og vinkelner fra Liknes i Kvinesdal og driver i dag Hos Moi i Kristiansand. Startet restauranten Bølgen & Moi i 1995. Har deltatt i rekke tv-program og skrevet flere bøker.