Drikke av frukt og bær

De helt særegne drikkene basert på lokale råvarer

Frukt og bær dyrkes over hele Norge, i litt ulike mengder tilpasset klima og geografi. Felles for denne råvaren er at vårt kalde klima gi nydelig smak og at mange produsenter bruker den til å lage ulike typer drikke. Står det Spesialitet på flasken eller boksen, ja da vet du at får lokal drikke i særklasse.

En faglig kompetent jury lukter, smaker og smatter seg igjennom mange potensielle kandidater til å få Spesialitetsmerket. Det er alltid mye bra, men klare og strenge kriterier gjør at ikke alle går igjennom fagjuryens nåløye. Derfor kan du med sikkerhet vite at drikkevarer med Spesialitetsmerket er av de aller beste! 

Forskjellen på most, juice og saft

Most, juice og råsaft er egentlig det samme. Vi snakker om frisk, presset, ugjæret saft av bær eller frukt.  Most bruker vi oftest når vi snakker om epler, juice gjerne for sitrusfrukt og råsaft mest for bær. 

Hva er smoothie?

Smooth betyr jo glatt eller fin. Og det er nettopp det en smoothie er. Det er en blendet drikk av frukt, bær eller grønnsaker. Det kan ha meieriprodukter, men trenger ikke det. En smoothie er fyldig, og bør serveres kald. 

Saft

Saft, eller safting, er utvinning og konservering av råsaft fra frukt, bær eller faktisk også grønnsaker. Gjærsopp kan ødelegge saft ved at den fermenteres og blir ubrukelig på grunn av dårlig lukt og smak. Derfor pasteuriseres det meste av saft, jus eller andre drikker som inneholder råsaft.