Korn og bakevarer

Lokalt med unik smak

Korndyrking i Norge 

Jordbruket i landet vårt er en anselig alder. Det gjelder også dyrking av korn. Faktisk er det gjort funn av hvete og bygg som er 4000-4500 år gamle! I dag dyrker vi i hovedsak bygg, hvete, havre og rug. 

Lokalt i landet vårt lages det helt unik produkter basert på korn, både bakevarer, granola, kjeks og mel. Ser du etter Spesialitetsmerket når du handler, vet du at en matfaglig jury har gjort jobben med å velge ut det beste i kategorien.

Bygg , havre, hvete og rug

Tradisjonelt er dette de fire viktige kornsortene i Norge.

Bygg er en av verdens viktigste kornsorter, og er sannsynligvis også eldst av de kornartene som er dyrket.  Bygg har ganske kort veksttid, og har derfor stort dyrkingsomfang på nordlige breddegrader. I Norge dyrkes bygg på ca halvparten av kornarealet.

Havre er en av de viktigste kornsortene i Norge, og vi er omtrent selvforsynt. Svarthavren er en gamme sort som har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden, og er har en særegen, nøtteaktig smak.

Hvete er en av de viktigste matplantene i verden, også i Norge. Hvete er en ettårig plante, og det dyrkes både sommerettårige (vårhvete) og vinterettårige (høsthvete) typer. 

I Norge dyrkes vesentlig høstrug, som normalt blir sådd i september og høstet i august neste år.

Takkebakst 

I gamle dager var det egne bakstehus eller egne rom i kjelleren hvor man bakte på takke. Det ble også vanlig at bakstekoner gikk fra gård til gård og bakte opp flatbrød som skulle vare en hel sesong. Holdbarheten på flatbrød var så god at de kunne bake opp mye på en gang. 
På samme måte kunne de bruke opp potetrester ved å bake potetkaker og potetlefser. 

Bakevarer 

Vi snakker gode tradisjoner når vi snakker om baking i Norge. Og av tradisjoner skapes minner. Minner om duften av nybakst, smaken av noe sprøtt, noe mykt, noe salt og noe søtt. Uansett snakker vi om håndtverk og mye kjærlighet. Slik er det også med bakevarene med Spesialitet.