Sjømat

Lokalmat fra hav og innsjø

Et land med en lang kyst og mange innsjøer og fiskevann har selvsagt en lang tradisjon på å lage nydelig mat basert på lokal råvarer fra hav, fiskevann og elver. I Norge lager vi helt særegne produkter basert på det vi henter opp fra det våte elementet. Og mye av den matkulturen vi er mest stolt av kommer herfra.

Velger du sjømat merket med Spesialitet vet du at du får produkter helt i smakstoppen av sin kategori. Utvalgt av en matfaglig jury som gjør sitt beste for at det du spiser skal være av høy kvalitet.

Klippfisk  

Klippfisk lages hovedsakelig av torsk, men også andre fiskeslag i torskefamilien som lange, brosme og sei anvendes. Når torsk skal forvandles til klippfisk, sløyes og vaskes den og flekkes ned til halerota, så legges den i stabler med salt i 2–3 uker før den tørkes. 

Boknafisk 

Hva er boknafisk? Vi kan kalle det en tørrfiskvariant som oftest lages av skrei, med det lages også boknafisk av andre typer fisk ulike steder i nord og på Vestlandet. 

Når skreien henges til tørk, er det boknafisken som først er klar til å spises, som regel bare etter et par uker på hjell. 

Den kjennetegnes av å være tørr utenpå, men fortsatt myk inni – den er halvtørr, om du vil. Den bokna fisken vannes ut for å bli myk igjen til servering. 

Røkt laks 

Røkelaks finnes i ulike kvaliteter og prisklasser. Her er noen tips til hva du skal se etter når du velger. Den er røkt på tradisjonelt vis 

Når laksen røykes på naturlig vis med riktig røyketemperatur og tid, med røyk fra trespon og kvister, får fisken en behagelig og naturlig smak.

En god røkelaks skal være fast i fisken og være lett å skjære skiver av. Fastheten påvirkes av saltingsprosessen fisken går igjennom før røyking, fordi saltingen trekker ut væske fra fiskekjøttet. 

Håndpillede reker 

Når det kommer til kvalitet, så er håndpilling og maskinell pilling to forskjellige verdener. Håndpilling gir mye bedre kvalitet. Det er derfor fagjuryen til nå kun har godkjent håndpillede reker inn i merkeordingen Spesialitet 

Andre sjømatprodukter

Du finner sild i særklasse, rakfisk og den trønderske varianten grævfisk, skreirogn som er tørket, hvalkjøtt som er speket og lutefisk av det unike slaget og ulike varianter av røkt makrell. Spesialitet viser veien til et hav av lokale produkter, alle med sin helt spesielle historier og helt særegne smak.